“Help, mijn hond eet… stront!”
7 augustus, 2017Het is voor sommige hondeneigenaren een raadsel, voor anderen een bron van schaamte en frustratie: je hond eet… stront. Het eten van ontlasting draagt de officiële benaming coprofagie of scatofagie. Het is afkomstig uit het Oud-Grieks en is dus een fenomeen dat sinds jaar en dag bestaat.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen het eten van de eigen ontlasting, van ontlasting van andere individuen van dezelfde soort en van de ontlasting van andere soorten. Bij knaagdieren is coprofagie normaal gedrag waardoor een gezonde darmflora wordt behouden.
Oorzaken van coprofagie bij de hond
Het opeten van eigen ontlasting komt soms ook voor bij honden. Er zijn hiervoor wel meerdere verklaringen terug te vinden.
Eén van de redenen is terug te vinden bij pups die te vroeg uit het nest zijn weggehaald en te weinig opvoeding van het moederdier hebben genoten. Het moederdier verwijdert initieel de ontlasting van de puppy’s. Later leert ze haar jongen zich te ontlasten buiten het nest en dat ontlasting niet wordt gegeten, maar dat ze er wel aan mogen ruiken. Een pup die te vroeg werd weggehaald bij de moeder, heeft deze lessen niet gehad.
Zogende teefjes zullen altijd de ontlasting van hun nestje pups opeten. Dat is heel normaal gedrag waarmee ze het nestje instinctief beschermen tegen mogelijke roofdieren die worden aangetrokken door de geur van uitwerpselen van jonge en dus kwetsbare dieren.
Carnivoren (zoals de hond) die in het wild leven, zullen prooidieren vangen. Door het eten van konijn, vogels, wild, enz. krijgen carnivoren ook vitaminen en mineralen binnen dankzij het eten van halfverteerde plantenresten die aanwezig is in de maag en darmen van het gevangen dier. Sommige honden gaan daarom de uitwerpselen eten van planteneters zoals paarden. Dit gedrag kan verklaard worden doordat gedomesticeerde honden te weinig variatie krijgen in een dieet van brok- of blikvoeding. Gekookte groenten toevoegen aan het hondeneten kan mogelijks een oplossing bieden. Het eten van uitwerpselen van paarden is trouwens niet altijd zonder gevaar. Een paard dat pas werd ontwormd zal ontlasting produceren met een sterke concentratie aan ontwormingsmiddel. Vaak kan het darmstelsel van de hond deze hoge concentratie niet aan, wat kan leiden tot de dood.
Een dieet dat te monotoon is zoals elke dag dezelfde brokken of hetzelfde blikvoer kan leiden tot een tekort aan vitaminen en mineralen. Je hond zal dit tekort willen aanvullen door het eten van aarde en potgrond, en niet zelden door het eten van de eigen of andermans uitwerpselen. Het dieet geregeld veranderen of je hond laten overschakelen of natuurlijke voeding zoals rauw vers vlees, is vaak de oplossing.
Het eten van uitwerpselen wijst soms ook op ziekten zoals maag- en darmziekten, suikerziekte, ziekten van de alvleesklier of spoelworminfecties. Je hond doen overschakelen op natuurlijke, licht verteerbare voeding zoals rauw versvoer en vuile groene pens, doet wonderen. Versvoer bezit immers alle nodige verteringsenzymen die je hond nodig heeft om zijn voeding optimaal te verteren. Droge brokvoeding of blikvoeding is verhit en gedroogd op zeer hoge temperatuur en werd hierdoor steriel gemaakt. Door de vertering van deze steriele voeding ontstaan heel veel afvalstoffen waardoor kwalen en ziekten ontstaan.
Honden gaan soms ook uitwerpselen eten uit verveling. Honden hebben van nature de neiging om te knagen aan voorwerpen. Het houdt immers hun tandvlees en gebit gezond en schoon. Indien de hond niks heeft om aan te knagen, gebeurt het niet zelden dat hij zichzelf de gewoonte aanleert om eigen of andermans uitwerpselen op te eten. Leer je hond van pup af aan te spelen en te knagen op voorwerpen die gezond zijn. Een vleesbot, een kalfsrib, of ‘slim’ hondenspeelgoed zoals een hondenpuzzel houden je hond urenlang zoet.
Honden eten soms hun uitwerpselen op om mogelijke ‘bewijzen’ van zogenaamd ‘fout’ gedrag uit de weg te ruimen voor het baasje dat anders ‘kwaad wordt’. Je hond weet immers niet altijd waar hij zijn behoefte mag doen en waar niet. Een pup die geregeld op zijn donder krijgt omdat hij zijn behoefte in huis of niet ver genoeg in de tuin doet, kan de berisping van het kwade baasje fout interpreteren. Hij kan denken dat zijn ontlasting doen fout gedrag is, waardoor hij zijn ontlasting zal opeten. De oorzaak van dit gedrag ligt in dergelijk geval volledig bij het baasje. Je hond berispen bij een natuurlijke handeling is niet de juiste manier. Een pup opvoeden vraagt nu eenmaal geduld en een consequente opvoeding. Leer de signalen van je hond herkennen en zet hem tijdig buiten op de plek waar je wil dat hij zijn behoefte doet. Wanneer je hond de drang voelt om te plassen of te poepen, zal je hond ongedurig worden, met zijn snuit laag tegen de grond ‘zoeken’ en rondjes draaien. Een teken aan de wand dat er misschien iets op komst is.
Sommige honden eten uitwerpselen om aandacht te trekken van het baasje. Het baasje wordt immers boos, roept de naam van de hond en gaat naar de hond toe. Voor sommige honden met te weinig opvoeding of aandacht, is negatieve aandacht ook voldoende om hen ‘tevreden’ te stellen. Ook hier ligt de oorzaak van het eten van hondenpoep helemaal bij het baasje. Een huisdier houden, betekent weten waaraan je begint. Is je levensritme niet afgestemd op de aandacht die een huisdier nodig heeft, dan zoek je beter een ander maatje of een andere hobby.
Wanneer een voeding zeer rijk is aan koolhydraten, minder smaak heeft of een relatief vitamine B1 tekort vertoont, bestaat de kans dat uw hond coprofagie ontwikkelt. Het toedienen van gist zoals biergist kan helpen, maar het beste is om het dier te laten overschakelen naar een voeding die meer eiwit en vet bevat. Verse voeding zoals rauw vlees of vis is 100% natuurlijke voeding en zal je hond doen opkikkeren. Indien je hond problemen heeft met het verteren van koolhydraten, kan u mogelijks amylase of pancreasenzymen toevoegen aan zijn voedsel.
Eet jouw hond ook stront?
Misschien is het puur vervelingsgedrag, of mogelijks heeft je hond behoefte aan een eiwitrijkere voeding zoals vers vlees en vis. Kom eens langs bij Topdog in Wetteren. We luisteren graag naar jouw verhaal, en misschien help je je hond met leuk hondenspeelgoed, of kan je het tekort aan vitaminen en mineralen aanvullen door natuurlijke voedingssupplementen.